Shorttrack

Uitrusting en veiligheid

Per 1 november 2018 is het dragen van oogbescherming tijdens wedstrijden verplicht. Geadviseerd wordt een bescherming/bril te kiezen die niet kan breken of versplinteren. Ook tijdens trainingen wordt het dragen van oogbescherming/bril ten zeerste aangeraden. Zie ook KNSB Shorttrack Communiqué 2.

De trainiingstijden 2018-2019 vind je hier.

Heel Nederland beleeft veel plezier aan de schaats- en skatesport. De KNSB heeft veiligheid daarbij hoog in het vaandel staan, omdat de sport net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt. De KNSB ondersteunt sporters, trainers en verenigingen die hun verantwoordelijkheid willen nemen graag met advies. Dit doen we samen met ons partner voorkomblessures.nl met tips als het gaat om uitrusting en veiligheid.

Toelichting Shorttrack
Met ingang van het seizoen 2012 – 2013 heeft Schaatsvereniging Lansingerland zich aangemeld als Shorttrackvereniging. In de eerste jaren hebben wij nog geen eigen trainers, coaches en ijs faciliteiten voor onze leden. Toch is het mogelijk ijstrainingen te volgen, omdat binnen het shorttrack gebruikelijk is dat de trainingen verzorgd worden door de thuisvereniging. Zo verzorgen HVHW en YVZ de trainingen op de Uithof in Den Haag. De shorttracktrainingen zijn ook heel goed om de bochten goed te leren rijden. Je hoeft dus geen shorttracktrainingen te volgen om te gaan wedstrijd shorttracken. Je kunt het ook doen als aanvullende training voor de lange baan!

Wat heb je naast een baanpas nodig om te kunnen shorttracken?
Voor trainingen:

• Speciale shorttrackschaatsen (kun je vaak huren of shorttrackijzers onder de skeelerschoenen plaatsen);
  • Shorttrack helm (geen fietshelm i.v.m. grote ventilatieopeningen. In Den Haag kun je deze vaak lenen);
  • Kniebeschermers (zachte zoals bijvoorbeeld voor volleybal. In Den Haag kun je deze vaak lenen)
  • Scheenbeschermers (harde zoals bij veldhockey maar dan zonder enkelbescherming);
  • Snij vaste handschoenen. Het advies om net als bij het langebaan en marathon schaatsen snijvaste sokken of enkelbanden te dragen.

Voor wedstrijden komt daar het volgende bij:

• Shorttracklicentie of oormerk
  • Snij vaste nekbeschermer
  • Snij vaste (onder) kleding

Meer informatie over shorttrack in het algemeen kun je vinden op de website of neem contact op met Nicolà de Jong shortrack@schaatsvereniginglansingerland.nl. Nicolà kan alles vertellen over de mogelijkheden, zowel met betrekking tot de trainingen als met betrekking tot wedstrijden.

De trainingstijden 2018- 2019 vind je hier